Tulpaner – vårens blommor

Det finns många blommor man kan förknippa med våren, som snödroppar, tussilago, vitsippor och blåsippor. Få blommor är dock så populära i svenska hem under våren som tulpaner. Faktum är att det säljs knappt en miljon tulpaner om dagen i Sverige under tulpansäsongen. Sannolikt består en stor del av tulpanernas charm av deras nästintill oändliga variation, både när det gäller färg och form. Det finns kort sagt en tulpan för alla att älska.

För att få ens tulpaner att stå vackra i tulpanvasen så länge som möjligt är det bra att följa vissa skötselråd. Tulpaner bör till exempel liksom alla snittblommor få ett nytt snitt innan de sätts i vatten. När man skär stjälkarna, vilket man bör göra ungefär en centimeter upp, är det viktigt att man använder en vass kniv. Annars finns risk att man klämmer ihop rören i stjälken, som tulpanen använder för att dra upp vatten.

Tulpanerna kan sedan sättas ned i kallt vatten, och bör under den första timmen ha plasten kvar runt sig. På det sättet kommer de att stå bättre. Sedan kan man ta bort plasten och njuta av sina vackra tulpaner. För att de ska stå längre är det bra att hålla tulpanerna borta från frukt och värme, eftersom detta får dem att vissna snabbare. Tänk på blommorna som färskvaror – de mår bra av att stå svalt och att då och då få nytt kallt vatten och en ny snittyta.

När man har tagit in vårfräscha tulpaner i hemmet kanske man märker att andra saker i ens hem också skulle behöva en uppfräschning. En möbel som får utstå mycket slitage är till exempel soffan, som därför behöver bytas ut med jämna mellanrum. Du hittar ett stort utbud av nya och fräscha soffor på Furniturebox.se, så att du kan hitta en soffa som passar just ditt hem – och kanske matchar dina tulpaner?