Blommor till begravning – en gammal tradition

Att använda blommor till begravningar är en gammal tradition i Sverige. Redan på 1600-talet visade många sitt deltagande och uttryckte sin relation till den döde genom någon form av blombukett. Idag förekommer många olika typer av blomsterarrangemang vid begravningar.

Begravningskrans

Den typ av begravningsblomma som har längst tradition i Sverige är kransen, där den runda formen representerar evigheten. Kransen kan ha några blommor eller vara helt dekorerad med blommor runt om. Vanligast är att kransen kommer från nära anhöriga eller vänner som gått samman. Kransen brukar också ha ett textat band med en sista hälsning. Traditionen med kransar blir dock mindre och mindre vanlig då många tycker att det är för dystert. Att kransar dessutom är kostsamma har säkerligen betydelse och gör att många väljer en vacker och dekorativ sorgbukett istället.

Sorgdekoration

Sorgdekorationen är en typ av formarbete som vanligen görs i oasis. Den kan ha många olika former, men vanligast är kanske en krans eller ett hjärta. Genom nya tekniker kan de flesta blommor användas idag, men vanligast är rosor och nejlikor i kombination med någon utfyllnadsblomma och gröna blad.

Sorgbukett

Sorgbuketten är ett lite enklare alternativ som många använder sig av idag. Sorgbuketten är ingen handbukett utan ett stående eller liggande blomsterarrangemang framför kistan. Storlek på buketten och vilka blommor som ska ingå väljer du själv efter personliga önskemål.

Handbukett

Det är vanligt att ha med sig någon form av handbukett när du besöker en begravning. Handbuketten, eller kastblomman som det kallades förr, lämnas efter avskedet vid kistan i slutet av begravningsakten. Fortfarande är en enkel ros med en grön kvist det vanligaste att använda som handbukett, men fler och fler väljer numer att göra handbuketten mer unik. Det blir också vanligare att binda sin egen handbukett för att få ett mer personligt uttryck.

Beställa blommor till begravningen

Du kan beställa begravningsblommor via florister i de flesta blomsteraffärer, men numer finns också enklare sätt. Hos Lavendla kan du beställa arrangemangen samtidigt som du sköter allt annat praktiskt kring begravningen. Då levereras blommorna direkt till lokalen för ceremonin.

Blommor som passar för årstiden

Det är fint att välja blommor till arrangemangen som passar för årstiden. Om våren kan du välja ljusa och pastelliga färger för att sedan låta färgerna bli mer klara och starka om sommaren. Höstens buketter får gärna gå i mustigt orange, rött och gult, medan vinterns blommor kan vara djupröda med guldiga detaljer. Vilken typ av blommor du vill använda är en smaksak. Traditionellt har nejlikor, liljor och rosor varit typiska blommor för begravningen, men idag finns inte några regler. Många utgår från vad den avlidne tyckte om och uppskattade. Tänk också på att välja blommor efter säsong, det är både ekonomiskt och klimatsmart.