Västen – det perfekta plagget för trädgårdssysslorna

Du som gillar att påta i trädgården har med allra största säkerhet en kärlek till naturen och allt som finns i den. Att få så egna frön och se dem växa till blommor, grönsaker och örter är mycket tillfredsställande och det är alltid skönt att få vistas ute i friska luften så mycket som möjligt.

I Sverige kan det dock bli ganska kallt att vara ute, till och med på sommaren, och därför är det viktigt att du klär dig rätt för lägre temperaturer. Ska du ut och gå är det ofta jackor och kappor som gäller, men om du ska jobba i trädgården vill du helst ha så mycket rörelsefrihet som möjligt. Här är det perfekt att skaffa en snygg och praktisk väst som är skön att ha på sig samtidigt som du har full mobilitet i armarna.

Gräv och kratta med en bra väst

Bland alla västar som finns att välja bland är det viktigt att du hittar en modell som passar din kropp och livsstil. Till trädgårdsarbetet är det oftast praktiskt om västen sitter ganska nära kroppen eftersom det kan vara störande om den flaxar runt för mycket medan du arbetar. Som du säkert vet är det nyttigt för både kroppen och knoppen att syssla med trädgården men då gäller det att kläderna inte hindrar dig i ditt arbete. Du kan vidare välja en väst med eller utan krage beroende på temperaturen, och du bör även fundera på hur tjock du vill att den ska vara. En kraftig väst värmer rejält men kan nästan bli lite för varm om du rör mycket på dig. I det fallet passar det förmodligen bättre med en tunnare väst och du kan ha på dig en munkjacka under som du sedan kan ta av och på allteftersom. Det är också praktiskt att ha en väst med fickor om du vill ha saker som mobilen, en tablettask eller näsdukar med dig.

De bästa materialen för trädgårdsvästen

Du kan hitta västar i alla möjliga material, exempelvis bomull, dun, segelduk eller nylon och åter igen är det framför allt temperaturen som får avgöra vad du behöver. Du kanske till och med bör skaffa ett antal olika västar som du kan byta mellan efter vad väderleksrapporterna säger. Mesh är till exempel ett bra material om det blåser eller regnar, medan bomull är skönt under mildare dagar. Det bör också vara lätt att torka av och tvätta västen, vilket leder in på nästa viktiga val: färgen. Trädgårdsarbete leder lätt till fläckar av alla möjliga slag och därför är det inte helt lätt att ha på sig en kritvit väst om du planerar att hålla den ren. Välj hellre mörkare färger som är mer förlåtande, exempelvis mörkblått, svart eller brunt.