Jobba med blommor

Om du älskar blommor så mycket att du vill arbeta med dem varje dag, är florist rätt yrke för dig. Som florist kan du få ta dig an en mängd olika typer av arbetsuppgifter, allt från att ge råd om hur man bäst planterar vårlökar till att binda brudbuketter.

Utbildningen till att bli florist påbörjas redan på gymnasienivå, inom Hantverksprogrammet. Därefter måste man dock komplettera sin utbildning genom att gå som lärling för att få sitt gesällbrev. Totalt är utbildningstiden fyra år – tre år teoretisk utbildning och ett års praktik. Den teori man läser inkluderar bland annat färg- och formlära (viktigt för att kunna skapa vackra buketter och blomsterarrangemang) samt affärsteori, som hur man säljer och hur man exponerar sina varor.

En fördel med att vara florist är att det inte finns någon formell klädkod på jobbet. Däremot kanske du vill visa din kärlek för blommor genom att också ha blommönstrade kläder. I så fall ska du gå in och kika på Zalando, där det finns massor med blommiga kläder för alla smaker. Innan du köper nåt bör du dock också kika på Kampanjjakten.se, där du bland annat kan hitta en Zalando-rabattkod. Då kan du få pengar över till att exempelvis köpa fler blommor till butiken.