Väldoftande terrass

För att få en terrass, uteplats, balkong eller uterum att bli väldoftande och blir som en oas, är faktiskt inte alls svårt. Det gäller bara att se till att ha de rätta växterna som gör att man verkligen kan njuta och kunna koppla av utan några som helst problem. Fördelen med att ha växterna är planterade i krukor gör att man slipper rensa ogräs och samtidigt går det att möblera om, samt inreda efter tycke och smak på terrassen.

För att få lite inspiration och mer information går det alltid hitta det man behöver på nätet. Det är bara att söka via en sökmotor, precis som om man skulle vilja ha ett nyhetsbrevom blommor eller liknade för att förgylla sin tid på terrassen.

Doftande oasen

Att skapa sin egen doftande oas är inte alls svårt, utan man tar utplanteringsväxter, kryddväxter, krukväxter eller perenner. Har man en doftande krukväxt inomhus, kan det vara en bra idé att sätta ut dem på terrassen, bara man ser till att de får ljus och lä för vind. Ett knep att få en mer spännande uteplats är att leka med de olika växternas former och höjder.

Krukväxter som doftar

Den vanligast krukväxten som doftar är doftpelargoner och en av dem är Rodengernaium som har en rosdoft som är kryddig. Pelargonen utsöndrar eterisk olja, vilket gör att blomman doftar gott. Andra doftpelargoner är de som doftar bland annat citrus, pepparmynta, eukalyptus och kokos. Annars funkar det väldigt bra med rosor eller oleander.

Perenner som doftar sommar

Det finns många väldoftande perenner, vilket gör att man har dofter under flera år. Funkia är inte bara en grön växt, utan den har blommar mycket under sommaren med underbar doft. Lavendel är också en blomma som doftar otroligt gott som passar både till krukor, men också till att ha i rabatten. Lavendelblommorna lockar till sig fjärilar. När de är utblommade kan man länga dem i skåpet med sänglinnet, som då kommer få en doft av sol och sommar, samtidigt som gör att man sover gott.

Kryddväxter

Det finns många kryddväxter som inte är bara goda att ha i maten, men också doftar gott. Timjan och rosmarin gör att det blir en medelhavs stämning på terrassen. Lagerblad kan man också ha nytta av och busken går att formklippa och samtidigt doftar bladen underbart. Andra väldoftande och nyttiga kryddväxter är mejram, dragon och fänkål.

Chokladblommor

Det finns en blomma som heter Chokladblomma och den doftar underbart av choklad. Den har inte funnits på marknaden så många år ännu. Chokladblomman eller som den också kallas för chokladskäran kan blir drygt en meter hög. Bladbredden är på cirka sex cm och har sammetsliknande blommor, vars färg är chokladbrun, men blommorna får absolut inte ätas!