Ätliga blommor

Beautiful Purple orchid flower tree.

Vackra, doftande och färgglada blommor kan förutom att förgylla ditt hem även pryda maten. Att dekorera maten med blommor kan ta salladen till nya höjder och chokladtårtan får en ny dimension med dekorativa blomblad. Nu gäller detta förstås inte alla sorters blommor. Ett exempel på en ätbar blomma är blomsterkrasse som nog är den mest använda i mat. Du kan strimla bladen och ha dem i salladen. De har en lätt pepprig smak som påminner lite om rädisa. Blommorna kan du också äta och de läggs med fördel på salladen som dekoration.

Var försiktig med vad du använder

Självklart ska du iaktta försiktighet med vad du stoppar i dig. Giftiga men vackra blommor är till exempel nerium, stormhatt, änglatrumpet och hortensia. När du ska använda blommor i maten bör du också veta var de har växt. Rosenblad som är både vackra och ätbara kan även vara förödande för hälsan. Man har funnit Mycket kemikalier i rosor som har importerats från till exempel Afrika. Rent generellt kan man nog säga att du inte bör äta snittblommor som du har köpt i butik, även om de är både ekologiska och fairtrade. Tyvärr så hittar man inte Krav-märkta snittblommor i handeln. Därför bör du hålla dig till att äta det som den egna trädgården eller naturen erbjuder.

Kandera blommor och blad

Blommor används främst till dekoration för i varm mat förlorar de sitt vackra utseende och gör oftast ingen nytta. Hos matklubben kan du hitta massor av härliga recept och här kan du även få inspiration till hur du använder blommor i maten. Ett tips är att sommartid göra en chokladtårta och dekorera den med både smultron och dess blad. Du kan även göra kanderade blommor som blir hur läckert som helst på bakverk eller i efterrätter. Du använder rena obesprutade blomblad som du penslar äggvita på. Därefter doppar du dem i strösocker och torkar dem i låg värme i ugnen. Använd giftfria rosenblad, krasse, viol eller ringblommor.