Krukväxter som blommar på vintern

Det finns inte många hem som inte har en krukväxt i någon form. Många väljer helt gröna krukväxter som är lätta att sköta, medan andra väljer blommande växter. När det gäller blommande krukväxter kan de ha lite olika blomningstider. I och med att de befinner sig inomhus påverkas de inte direkt av att det är vinter ute, annat än att solljuset blir mindre starkt. Känsliga krukväxter kan drabbas av detta och sluta blomma under vinter, medan andra växter inte alls påverkas och fortsätter blomma som vanligt. Om man vill att krukväxterna ska blomma mer kan man prova att ge dem lite extra näring när det börjar bli mörkare ute. Då kan även de vanliga krukväxterna blomma vintern igenom trots kyla och mörker ute.

Speciella vinterblommor och julblommor

Det finns också speciella julblommor som garanterat blommar på vintern. försäljning av julstjärnor ökar för varje år, och de finns dessutom i olika färger. Under de senaste åren har både vita, röda och rosa julstjärnor kommit ut i handeln. Det finns dessutom hyacinter i många roliga färger, och de finns i både doftande och doftfria varianter. Dessa blommor blommar ofta vid köpet eller kort efter. Om man har tid och vill vänta lite på blomman kan man köpa hyacintlökar, eller varför inte en amaryllislök? En amaryllis blommar vanligen inte förrän efter någon månad efter köpet, och den kan man alltså köpa i god tid innan jul. Det finns dock inget som säger att det bara är dessa blommor som kan blomma på vintern, utan det finns även rosor och flera andra arter som kan blomma under vintern om de får lite extra vård och omtanke.

Blommor för alla tillfällen

När det gäller krukväxter fungerar de minst lika bra att ge bort i gåva. De passar utmärkt i flyttpresent, bröllopspresent eller varför inte i julklapp? På en begravning passar dock inte krukväxter så bra men en avklippt amaryllis eller liknande kan fungera. Läs gärna råd på begravningsbyråguiden.se innan du planerar för vilken blomma du ska ha med dig till begravningen. Beroende på tillfälle kan det vara mer eller mindre lämpligt med blommor i en viss färg eller storlek. Vill man ge bort en blomma är det dessutom viktigt att se till om det är någon som är doftkänslig i familjen man ska ge blomman till. En doftfri hyacint kan vara ett bra val, eller kanske en svagt doftande amaryllis i en trevlig färg. Blomman kan med fördel sitta i en plantering tillsammans med lite grönt.