Skötsel och tips för hortensia

Hortensia, Hydrangea macrophylla, trivs såväl i rabatt som i kruka. Allra bäst lämpar sig hortensian för växtzon 1-2, det finns dock gott om exempel där odlare lyckats med hortensior ända upp till

En kvinna med en vattenkanna

växtzon 4. Växten finns i nästan 30 olika varianter och den är ett populärt inslag i svenska trädgårdar. För att växten ska må bra så behöver den ordentligt med vatten. Blommor i rabatten förlorar mycket fukt under heta sommardagar, då är det bäst att vattna dem ordentligt på kvällen. Allra törstigast är hortensian när den blommar och jorden helst vara ständigt fuktig.

Ska man gödsla en hortensia? Precis som vi människor kan ta hjälp av kosttillskott som Priorin för att få ett vackrare hårsvall så är det en god idé att ge hortensian näring i form av gödsel. Bäst resultat ger ett organiskt sådant som frigör näringen under en längre tid. Ett gödningsmedel som är alltför rikt på kväve kan göra jorden allt för saltrik. Om man av misstag råkat tillföra alltför mycket gödning så kan det hjälpa att vattna extra mycket under en tid. Om jorden har ett mycket högt PH-värde (över 6,4) så kan hortensian ha svårt att ta upp näring.

Experter brukar rekommendera att man tillför näring cirka två gånger per år. Hortensian kan ändra färg beroende på hur sur jorden är. Neutral, eller svagt sur jord, ger vita, rosa eller röda blommor. I riktigt sur jord så frigörs aluminium, då får hortensians blommor istället en blå färg. Rost eller vatten med alun kan få blomman att ändra färg. Rosaröda växter sägs vara allra mest mottagliga att ändra färg och bli blå.

Hortensior gillar ljus

Hortensior trivs allra bäst i ljus, men detta bör dock inte vara alltför direkt. Inomhus kan en god placering vara en bit in i rummet i närheten av ett solrikt fönster. Utomhus så trivs växten extra bra i ett ljust eller halvskuggigt läge. En hortensia som odlas inne i kruka vill helst inte ha det för varmt. Den vill gärna ha det svalt på natten, normal rumstemperatur går dock bra. När hortensian slutat blomma kan man klippa av blomklasarna.

Blommor i vas

En hortensia som står ute i en rabatt klarar i princip av en hård vinter. Snön ger plantan ett skydd om den står i ett vindpinat läge så kan plantan med fördel täckas med vassmatta eller bubbelplast. En planta i kruka som normalt står utomhus bör tas in i ett förråd eller garage vid frost.

Sammanfattningsvis kan det konstateras att Hortensia är en populär och relativt lättskött växt som går att odla såväl utom- som inomhus. Söker du bra inredningstips? Den här typen av växt är snygg att gruppera, du kan prova placera flera olika växter i samma färgskala tillsammans. Hortensian trivs bäst i ett ljust fönster utan direkt solljus. Som tidigare nämnts så gillar den här typen av planta vatten. Detta gäller även för en hortensia som står i kruka inomhus. Utomhus så kan växten bli upp till fyra meter hög, inomhus blir den dock inte högre än en meter.