Inreda med blommor  

Den absolut vanligaste sorten blommor att inreda sitt hem med är rosor eller tulpaner. Fetta gäller åtminstone i Sverige, men kan se olika ut beroende på vilken del av världen man tittar på.

  • Rosor: Denna typ av blomma trivs absolut bäst i ljummet vatten. Vill man att rosorna ska hålla länge är det bra att ge stjälkarna nya, långa snitt varje dag. Även vattnet ska bytas varje dag om möjligheten finns. Hur man snittar rosor är avgörande för hur länge blomman kommer att hålla. Snitta alltid med en kniv och använd ingen sax. Klipper man i stjälken finns det risk att blomman inte tar upp vattnet som den behöver. Vanligtvis vill man helst köpa rosor som redan slagit ut och är stora och vackra, men för bästa hållbarhet är det bäst att köpa rosor som precis är på väg att öpnna sig.
  • Tulpan: Tulpanen är betydligt enklare att sköta om än den känsliga rosen. Denna typ av blomma föredrar att stå i kallt vatten och även här gäller det att snitta blommorna med en mycket vass kniv för bästa resultat. Tulpanerna mår helt klart bäst av att ha ca 5 cm vatten i vasen och att man sedan fyller på allt eftersom.
  • Ytterligare en snittblomma som är mycket vanlig i svenska hem är amaryllisen. Blomman vill ha kallt vatten och behöver snittas innan den sätts ner i vasen. Här bör man vara uppmärksam på att byta vattnet med några dagars mellanrum. Glöm då inte bort att snitta blomman på nytt. Amaryllisen har en tendens att krulla ihop sig i slutet av stjälken. För att förhindra detta kan man sätta en bit tejp längst ner.
  • Ibland har man inte möjlighet att ta reda på hur en blomma ska skötas om. Kanske har man fått en bukett i present och inte riktigt vet vad det är för snittblomma man har att göra med. Då finns det några saker som brukar fungera för det allra flesta. Om man inte vet vilken typ av temperatur blommorna föredrar är det alltid bäst att välja rumstempererat vatten och att alltid snitta blommorna innan du sätter dem i vatten. Vissa blommor snittas redan i affären, men för att försäkra dig om att blommorna har möjlighet att suga upp vatten, är det bra att snitta ytterligare en gång.