Odla dina egna blommor  

För den som inte vill gå till närmaste blomsterbutik och handla sina blommor, kan man prova på att odla sina egna. Har man inte tillgång till en trädgård utomhus, går det bra att använda sig av vanliga krukor i hemmet. Det finns många olika blommor att välja mellan så var noga med att ta reda på så mycket information om blommorna som möjligt innan du sätter igång. Då ökar du chanserna till att få blommorna att gro så som de ska.

Eftersom vintern ofta är kall och hård i Sverige är det vanligast att man väljer att förodla sina blommor, innan jorden är tillräckligt varm för att man ska kunna plantera dem utomhus. Att förodla betyder att man tjuvstartar lite, genom att först så fröna i en kruka inomhus. När det sedan börjar bli varmt utomhus har man redan en planta att sätta i jorden och behöver inte vänta all den tid det tar om man hade sått fröna direkt i marken.

Det finns ingen typ av standardtid för när det är dags att börja förodla en viss typ av blomma. På varje fröpåse finns information om när det är bäst att starta och tidigaste brukar vara mars månad. Detsamma gäller för vad du ska odla i. Här gäller det att testa sig fram mellan olika krukor eller växtlådor för att hitta det som blommorna gillar bäst. Är man tveksam fungerar det vanligtvis alltid med små krukor.

När det väl är dags att så dina frön ska du börja med att fylla krukorna med jord. Se till att jorden packas ordentligt genom att lätt knacka krukan mot ett hårt underlag och så inte dina frön alldeles för nära varandra. När fröna är nersatta i jorden strör man försiktigt ett lager jord ovanpå så att fröna inte längre syns. Detta gäller dock inte för ljusgroende frön som inte bör täckas alls.

Avslutningsvis brukar man spraya vatten på jorden och fästa en plastpåse över själva krukan. Det är viktigt att komma ihåg att göra lufthål i plasten så att jorden håller sig fuktig, men inte börjar mögla. Har du nu sett till att förodla i tid har du troligtvis färgsprakande blommor att sätta i jorden när vädret tillåter!