Så ger du vinterhalvåret mer grönska

Vinterhalvårets färgskala domineras i regel av olika nyanser av grått, svart, brunt och vitt. Issörjan följer med in i farstun från gatorna, och livet känns också lite grått. Då är det viktigt att unna sig lite grönska både ute och inne som kan ge vårkänslor och pigga upp dig i vardagen. Har du inte en trädgård med vintergröna buskar, kan du snabbfixa det gröna genom att köpa en stor kruka, och däri sätta en cypress eller en enbuske. Vackert att ha på trappan eller uteplatsen. För att göra den mer vårlik överdimensionerar du krukan, så det finns gott om plats för en krans av vide, eller björkris som du kan forma runt basen på barrbusken. När kylan tillåter, sticker du ned några krokus eller andra vårlökar i krukan. Vanligast är det såklart att planera blomsterlökar i en kruka på hösten, men då kan du inte räkna med att de kommer upp lika tidigt som om de drivits fram inomhus.

Grönt i köket året om

I köksfönstret fixar du snabbt både vackra och delikata grönsaker som med sin grönska lyser upp vintern. Du kan definitivt odla inne även på vintern. I ett köksfönster kan man till exempel odla chilipeppar med vitlöksblast, ärtskott och kaffirlime. Chilipepparn har blivit stor och vidlyftig buske översållad med en mängd små vita blommor. På somren sköter insekter om pollineringen, men under vintern får man göra jobbet med hjälp av en pensel, allt för att skapa små starka och goda gula chilis. Ärtskotten är goda i sallad, eller direkt på tallriken, som en egen färsk grönsak. Smaken är söt, saftig och fräsch. Skotten ger fönstret en vacker inramning och varje ärta ger flera omgångar om man klipper av skotten. Ärtskott kräver ytterst lite jord, men jorden ska hållas fuktig medan ärtan gror. Det går även bra att odla sockerärtpr inne med det kräver att man bygger upp en liten spaljé i fönstret så att växten har något att klänga i. Vitlöksskotten ger en god smak på mat och bladen från kaffirlimen kan bli smaksättare i olika asiatiska rätter.

Blommande fönster i vinter

Alla växter som odlas inomhus måste inte gå att äta. Det går till exempel att plantera olika sorters lökväxter inomhus och låta dem pryda fönsterbänkarna eller matbordet olika arrangemang. På bordet kan man till exempel använda en gammal soppskål på fötter, som en vacker kruka att plantera i. Taklök är en annan växt som går bra att plantera inomhus. Den kräver inte mycket skötsel och ger ett härligt grönt intryck. En kruka med taklökar och lite färgad sand eller sjöstenar och någon form av dekoration piggar upp vilket rum som helst. Ett riktigt härligt vårtecken är tulpaner. Först som snittblommor inomhus och senare som vackra blommor i trädgårdslanden eller i en kruka på uteplatsen. Den som vill kan göra ett personligt paraply med tryck av tulpaner i olika färger att pigga upp regniga dagar med. När det inte används blir det en vacker färgklick i hallen, en färgklick som förhoppningsvis gör en glad.