Blomstrande växthus

Till dig som redan har ett växthus – grattis! Till dig som funderar på att skaffa ett – vad kul! Med ett växthus på tomten kan du njuta av örter, bär och blommor i princip året om.

Exotiska frukter och bär

Tänk att kunna njuta av egenodlade frukter och bär året runt! Nu pratar vi inte “enbart” tomater och vindruvor, utan physalis, chili, krusbär, amerikanska blåbär, fikon och persika.

Det finns många fördelar med ett växthus, även om man inte ska sticka under stol med att det också kräver en hel del arbete. För den trädgårds- och odlingsintresserade kan det dock bli ett paradis utan dess like; odlingssäsongen förlängs med flera månader och kyl och frys kan fyllas med egenodlade bär, örter och grönsaker som håller hela året.

För den som gillar att safta och sylta innebär det dubbel glädje, då ätbara presenter är något som i princip alla blir glada av att få. Odlar man tomater går det bland annat att göra egen ketchup eller en härlig chutney, och på olika sorters örter kan man göra egen pesto eller en god örtkrydda. Det går också utmärkt att lägga in såväl slanggurka som djungelgurka.

Att tänka extra på

Innan man skaffar ett växthus finns det en del saker att ta ställning till. Bland annat placering, storlek och funktion. Det finns en mängd olika typer av växthus, så det viktigaste är att fundera över sina egna önskemål och behov, men också att ta stor hänsyn till tomtens förutsättningar.

Tänk extra på det här:

  • Alla plantor behöver syre, vädringsmöjligheter är därför A och O
  • Placera växthuset på en skyddad och ljus plats, helst där solen kommer åt minst halva dagen
  • Dra in vatten eller placera en vattenpost i närheten av växthuset
  • Allt som växer behöver utrymme, välj hellre modellen större än mindre
  • Välj med omsorg, valet av glas eller kanalplast spelar stor roll

Blomstrande växthus

Det är självklart inte bara örter, grönsaker och bär som trivs i växthus, det finns också många blomsorter kan bli både långlivade och välmående i ett varmt och fuktigt klimat. Exempel på perenner som trivs i fukt och värme är bland andra anisisop, verbena, pion och nattviol. Det gäller även rosor, iris och stjärnflocka.

Den som är riktigt händig och tålmodig kan till och med förvandla sitt växthus till ett orangeri. Dock krävs det en hel del jobb, kunskap och eftertanke då det blir något helt annat att sköta ett orangeri än ett växthus. Lyckas man kan det bli en riktigt härlig och prunkande oas!

Önskas en romantisk stil i växthuset kan man plantera rosor i kombination med kantnepeta, brudslöja och pion i ljusa, pastelliga toner. För att förstärka den romantiska stilen ytterligare: inred med en vacker gammal stol, ett par fina krukor (gärna i olika storlek) och ett par härliga kandelabrar. Glöm inte heller att nyttja väggar och tak – att hänga upp fina amplar fyllda med jordgubbsplantor och klängväxter kan bli det som ger hela växthuset det där lilla extra lyftet!